mandag 5. oktober 2009

ANALYSE KRONIKK

UDUGELIGE OFFENTLIGE ANSATTE

Teksten heter ”udugelige offentlige ansatte”, skrevet av Dagfinn Nordbø. Han er tekstforfatter og barnevernspedagog i Oslo. Kronikken er hentet fra www.aftenposten.no og er publisert 20.09.2009. Temaet er om hans syn på offentlige ansatte.

Dagfinn starter teksten med å gå rett på sak der han forteller at de som jobber i den offentlige sektoren i dag er ikke gode nok, de tar bare det de får. Han mener at når de skal ansette nye personer og ikke får folk som er utdannet, blir det studenter som ikke er utdannet og som ikke helt vet hva de gjør i jobben. Teksten handler om kritisering av den offentlige sektoren om hvor dårlige de er til å ansette gode personer.

Teksten begynner med en ingress der han forteller om regjeringen der de skryter over hvor mange lærere de har fått nå. Han starter også med en kampanje, mens vi er vant med å lese tekster som begynner med å fortelle hva det skal handle om. Dette gjør han fordi det er litt useriøs tekst.

I hele teksten skriver han om hvor udugelige de er de som jobber i den offentlige sektoren. Han mener at de som jobber i den offentlige sektoren ikke har utdanning, han mener at de ikke hva de skal gjøre i jobben og sitter bare mye der og ikke gjør noen ting. Han viser til eksempler i teksten som han har opplevd. Eksemplene han forteller om går ut på at lærerne bruker brutale overgrep på barna, og om studenter som bare søker i den offentlige sektoren for å ikke gjøre noen ting, bare tjene penger.

I hoveddelen bruker han flere ulike argumenter. Han bruker også en farlig setning som begynner med ”det vi vet”, dette gjør han fordi de som leser skal være enig med han og når de leser skal de føle at de og må føle det fordi alle andre gjør det. Nordbø forteller også om historier han har hørt eller opplevd fra virkeligheten. Disse historiene appellerer veldig mye til følelsene våre. Det bygger på mye overdrivelser som vi tydelig ser på det han skriver. Han viser veldig klart hva han tydelig synes om den offentlige sektoren.

Det er også veldig mye sammenligning i teksten. Den offentlige sektoren blir sammenlignet med både den private sektoren og næringslivet. Han fortellet det slik fordi i næringslivet er det kun de beste som får jobb, mens i den offentlige sektoren får den første og den beste jobb.

Det er også blitt brukt en del metaforer. Eksempler som dette er ” skrikes det på flere hender”. Metaforer er språklige ord og utrykk som brukes med overført betydning.

I avslutningen skriver Dagfinn om akkurat det samme som han skrev om i innledning, om en kampanje som blir kallet GNIST og hva denne kan være med å gjøre i fremtiden.

Det er veldig interessant og se hvordan Dagfinn beskriver den offentlige sektoren. Selv synes jeg teksten er litt overdrevent, og det kan være litt for mange eksempler i stedet for å se på all fakta. Jeg måtte tenke litt når jeg leste denne teksten og jeg ble veldig engasjert. På noen måter kan jeg også tro at det er slik som han beskriver det, men jeg tror ikke alle er det.

KILDER:
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3277957.ece

Øyvind Andresen, Ingvild Holen, Åse Lill Kimestad, Unn Liestøl Larsen, Sigrun Wergeland (2002) Signatur, Det norske samlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar